• TI-M.RO
  • TI-M.RO

Cum sa-ti alegi o usa metalica antiefractie

La modul general, cei care-si doresc o usa sigura vor sa-si cumpere o usa metalica. Datorita lipsei de informare si a inexistentei reglementarilor din domeniu, clientul roman este o victima sigura atunci cand este pus in situatia sa achizitioneze un asemenea produs. Majoritatea clientilor, neavizati, confunda sintagma de "usa metalica" cu notiunea sigurantei in sine cand este vorba despre usi metalice si considera ca usa oferita daca este metalica este si antiefractie.

Atentie ! Nu toate usile metalice sunt usi ANTIEFRACTIE. Din acest punct de vedere, usile metalice se impart in categorii de siguranta diferite, printre care amintim : usi de medie siguranta, usi de inalta siguranta si usi antiefractie. Ar mai fi categoria usilor “speciale” care nu fac obiectul acestei prezentari (amintim aici usile rezistente la incendiu, explozie, gaze toxice sau usile anti-glont, antitero si antipanica). Este recomandabil sa alegeti o usa de “marca”, consacrata pe piata internationala. Nu veti avea “necazuri” in viitor.

La alegerea unei usi metalice trebuie sa aveti in vedere nivelul de siguranta oferit, rezistenta la coroziune, izolatia termica si fonica, etanseitatea foii de usa pe toc, fiabilitatea sistemului de inchidere, natura finisajului, instalarea tocului in zidarie, serviciile si garantiile oferite de furnizor etc. Un aspect foarte important este legat de tipul de cheie si cilindru. Cele mai sigure sisteme sunt cele asistate de cheie cu cod si amprenta dubla, cheie ce nu poate fi copiata si cilindri cu pini concentrici rezistenti la gaurire si/sau rupere; asa numitul cilindru cu "pini din titan" in tehnologie "pin to pin".
Usile antiefractie au sisteme de inchidere protejate cu silduri speciale, blindaje pe cilindru, pastila anti-perforare, inchidere centralizata si cheie necopiabila. Marcile de usi antiefractie comercializate pe piata interna sunt putine ca prezenta si se pot numara pe degetele de la o mana.

Toate usile metalice fac condens pe timp de iarna si daca nu sunt zincate termic in timp relativ scurt se deterioreaza prin coroziune sub actiunea ruginei. Finisajul (design-ul) usilor metalice de calitate este realizat cu o folie speciala din PVC lipita la cald cu rasini poliuretanice sau cu panouri decorative din lemn caserat cu furnir natural si tratate sa reziste la umiditate. Majoritatea usilor de pe piata sunt finisate cu folie autoadeziva, vopsea sau panouri din MDF sensibil la umiditate.

Sub aspectul izolatiei termice si fonice, panoul unei usi de calitate trebuie sa fie umplut cu spuma poliuretanica ignifugata si de inalta densitate sau cu placi din vata minerala presata. Usile izolate cu vata minerala sunt mai scumpe si rezista la foc o perioada mai indelungata decat cele izolate cu spuma poliuretanica ignifugata. Usa metalica performanta NU se instaleaza cu spuma poliuretanica ca si cea folosita la instalarea ferestrelor, NU se aplica sudura si NU se gaureste tocul pentru fixarea in zidarie. Prin instalarea cu spuma poliuretanica riscati sa ramaneti si fara usa si fara bunurile din casa – practic si un copil poate decupa usa in jurul tocului. Sudurile aplicate la prinderea tocului in zidarie, in timp se fisureaza si “plesnesc” datorita trepidatiilor cladirilor. Un toc fixat in perete prin gaurirea acestuia este o solutie lipsita de finete si eleganta.

Solutia optima de instalare a usilor antiefractie, unanim acceptata de profesionisti, este prin turnarea unei centuri din beton pe toate cele patru laturi ale tocului. Este o metoda care implica un pret mai ridicat pentru instalare dar si cel mai ridicat nivel de siguranta posibil. Prin instalarea cu beton aveti garantia unei usi care nu “cade” din zidarie, care nu se blocheaza in caz de cutremur si care are o nota de eleganta aparte. Nu va lasati atrasi in capcana unui pret mic, care implicit ascunde un produs de calitate inferioara si un nivel de siguranta scazut.

Nu confundati "usa antiefractie" cu "usa de inalta siguranta"! Usa de "inalta siguranta" este o usa care are mai multe puncte de inchidere, dar este vulnerabila la sistemul de inchidere, implicit la cilindrul care nu este protejat corespunzator. Un spargator profesionist cunoaste diferenta.

Daca sunteti in cautarea unei usi metalice sigure si incercati sa obtineti informatii despre aceasta cu ajutorul motoarelor de cautare din Internet, cand introduceti cuvintele cheie tastati "usi antiefractie".