• TI-M.RO
  • TI-M.RO

Filme online gratis? Politia închide site-urile care le ofera

Filme online nu se vor mai gasi în viitor decât pentru bani, platibili cu mijloace de plata electronica, dupa ce Politia a început sa închida site-urile de acest tip.

Site-urile de filme online gratis sunt ilegale, pentru ca nu poti sa oferi gratis ceea ce costa bani grei ca sa fie realizat, apoi este scos la vânzare pe piata contra unui pret de cost, ce include si drepturi de autor.

Totusi, în România mult timp, în afara de faptul ca disparusera de pe strazi tarabele cu casete si CD-uri piratate si acestea ramasesera doar în talciocuri si piete en-gros, mare lucru nu se petrecuse.

O televiziune ce are serviciu on-demand a facut în urma cu câtiva ani o sesizare la CNA, cu privire la 42 de site-uri ce difuzeaza ofera online filme si seriale fara sa respecte legislatia audiovizualului si fara drepturile de autor.

Doar 14 site-uri de filme gratis mai functioneaza acum. La costuri rezonabile, au aparut servicii video la cerere, precum Orange (TV Go), UPC (Horizon Go), RCS&RDS (Digi Play) sau Telekom TV. Aceasta a rupt serios din piata filmelor online gratis, ce s-a contractat.
Ordonanta de urgenta nr. 123 din 01/09/2005 pentru modificarea si completarea Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe:

"Art. 1398. Constituie infractiune si se pedepseste cu închisoare de la 1 an la 4 ani sau cu amenda de la 2.500 lei la 40.000 lei punerea la dispozitia publicului, inclusiv prin Internet sau prin alte retele de calculatoare, fara consimtamântul titularilor de drepturi, a operelor ori a produselor purtatoare de drepturi conexe sau de drepturi sui-generis ale fabricantilor de baze de date ori a copiilor acestora, indiferent de suport, astfel încât publicul sa le poata accesa în orice loc sau în orice moment ales în mod individual."

Clientii acestor servicii pot urmari filme pe tableta, laptop sau telefon, canale TV, seriale si documentare, iar abonamentul poate fi de doar 15 lei pe luna.